Drobenkový koláč tvaroh – švestky – mák
Potřebujeme:
Drobenkové těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 30 g mandlových lupínků
Maková náplň:
- 150 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 1 lžíce rumu
Švestky:
- 10 vypeckovaných a rozpůlených švestek
Tvarohová náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- 50 g cukru
- 1 vejce + zbylý bílek
- citrónová
Postup:
Nejprve si připravíme makovou náplň. Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a povaříme. Zamícháme 1 lžíci rumu a necháme vychladnout. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Strany formy vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo a žloutek. Zpracujeme v drobenkové těsto. Polovinu těsta dáme na dno dortové formy a upěchujeme. Na těsto nalijeme připravenou makovou náplň. Na vrstvu máku dáme rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru. Při přípravě tvarohové náplně použijeme bílek, který nám zbyl z přípravy drobenkového těsta. Bílek a 1 vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme tvaroh, zakysanou smetanu a citrónovou kůru. Tvarohovou náplň nalijeme na vrstvu švestek. Do zbylého těsta přidáme mandlové lupínky a mandlovou drobenkou posypeme povrch koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi třičtvrtě hodiny. Koláč vyndáváme z formy až po vychladnutí.